31 Mart 2010 Çarşamba

Mahlepli Kurabiye















Malzemeler
1/2 margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
5 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
Un
Üzeri için 
1 yumurta akı
Çörekotu
Susam
Yapılışı
Oda sıcaklığında yumuşamış margarini karıştırma kabına alalım yumurtanın sarısını,sıvıyağ, yoğurt ve şekeri ekleyip karıştıralım. Ardından kabartma tozunu ve mahlebi ekleyelim azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlıyalım. Hamurdan ceviz iriliğinde parça koparıp daire şeklini verelim.Yumurta akını iyice çırpalım kurabiyemizi önce yumurta akına daha sonra çörekotu veya susama batırıp yağlanmış tepsiye dizelim.Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kurabiyeleri pişirelim kurabiyelerin üzeri kızarmadan fırından alalım.

30 Mart 2010 Salı

Bayat Ekmek Pizzası















Evet arkadaşlar bayatlayan ekmeklerimizi değerlendirmeye devam ediyoruz.Benim çocuklarım çok seviyorlar bu şakilde hazırlanan ekmekleri sucuk ve sosise hayır diyen bir çocuk yoktur. Adını tavada pizza diye koydular çocuklar benim büyük oğlum yumurtayı hiç sevmez ancak bu şekilde hazırladığımda yiyor. Şimdi tarife geçeyim.
Malzemeler
Dilimlenmiş ekmek
Sucuk
Sosis
Yumurta
Kaşar rendesi
Yapılışı
Sucuk ve sosisleri doğrayıp tavaya alıyoruz az sıvıyağ koyup kısık ateşte biriki çevirdikten sonra yumurtaları bir kabın içerisinde çırpıp sosislerin üzerine gezdiriyoruz ardından kaşar rendesinide serpip kaşarın üzerine ekmekleri diziyoruz dip dibe dizin tavanın üzerine bir kapakla kapatıp kısık ateşte 1 dakika pişirin buharla ekmekler yumuşacık oluyorlar. Yapanlara afiyet olsun

29 Mart 2010 Pazartesi

Bayat Ekmek Böreği















Bayatlamış olan ekmekleri değerlendirmek için yaptığım bir börek.Mutlaka herkezin evinde bayatlamış ekmek vardır denemenizi tavsiye ederim özellikle kahvaltıda sıcak sıcak harika oluyor.
Malzemeler
1 bayatlamış ekmek
1 su bardağı kaşar rendesi
150 gr beyaz peynir
Sosu
2 su bardağı süt
3 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Yapılışı
Bayat ekmeğimizi küp küp doğrayalım fırın kabını tereyağı ile yağlayıp doğranan ekmeğin yarısını fırın kabına alalım.
Üzerine kaşarın yarısını serpelim beyaz peyniride rendeleyip ekmeğin üzerine yayalım.
Kalan ekmeği peynirin üzerine yerleştirelim.
Yumurtayı iyice çırpalım erimiş tereyağını ve sütü ekleyelim tuzu ekleyip karıştıralım ve ekmeğin üzerine sosu gezdirelim ayrılan kaşar rendesinide serpelim streç film ile üzerini kapatıp dolapta 1-2 saat bekletelim.Daha sonra önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında böreğimizi pişirelim.

26 Mart 2010 Cuma

DEREOTLU POĞAÇA


Malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tutam dereotu
Tuz,un
İç malzemesi
Margarin
Peynir
Yapılışı
Sütü ılıtıp karıştırma kabına alalım mayayı ilave edip eritelim.
Ardından sıvıyağ,yumurta,mahlep,şeker ve tuzu ekleyip karıştıralım.
Dereotunu ince kıyıp karışıma ekliyelim azar azar un ilave ederek hamurumuzu hazırlıyalım.(Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olacak).Hazırlanan hamuru ılık ortamda yarım saat mayalandıralım.
Hamurdan parça koparalım ve biraz açalım üzerine margarin sürelim ve peyniri koyup kapatalım yağlanmış tepsiye dizelim birazda tepsi mayası yapalım üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında poğaçaları pişirelim.

23 Mart 2010 Salı

Islak Kurabiye















Malzemeler
125 gr margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı şeker
2 kaşık kakao
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
Şerbeti için
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Yapılışı
Şekeri ve suyu tencereye alıp ocağa koyalım kaynamaya başlayınca 3-4 dakika kaynatıp limon suyunu ilave edelim ve ocaktan alıp soğutalım.
Hamur malzemesini karıştırma kabına alalım(margarin oda ısısında olacak) iyice karıştıralım.Azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlıyalım.
Hamurdan ceviz iriliğinde parça koparıp yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizelim.
Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında kurabiyelerimizin üzeri çatlayana kadar pişirelim.Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri soğuk şerbete batırıp çıkaralım.3-4 saat dolap dinlendirip servis edelim.

19 Mart 2010 Cuma

Kafes Böreği















Tüm arkadaşlarıma kucak dolusu sevgi ve selamlar.Konyada bulunan canım anneciğimi ve Ankarada olan manevi annemide ziyaret ettim o güzel dualarını aldım ve evime kavuştum.Önce tarifimi vereyim daha sonra siz canlarımı ziyaret edeyim.
Malzemeler
8 adet milföy
sucuk
sosis
1 adet domates
Hellim peyniri
Kekik
Karabiber,tuz
Yapılışı
Tavamıza bir miktar sıvı yağ alalım küp doğranmış sosis ve sucuklarıda ekleyip 1 dakika kısık ataşte kavuralım.
Kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domatesside ekleyelip karıştıralım.Tuz,karabiber ve kekiği ilave edip ocaktan alalım peynipi küp doğrayıp karışıma ekleyelim.














Milföyün sağ ve sol taraflarından çizikler atalım














Ortasına iç harcımızdan koyup bir sağ bir sol tartan kapalım.Üzeririne yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirelim.

11 Mart 2010 Perşembe

Balkabaklı Pasta


Selam canlar.Bu tarifimle bloğumdan ve siz güzel arkadaşlarımdan 1haftalığına ayrılıyorum yarın  Konyaya gidiyorum.Konyaya gidilirde mevlanayı ziyaret etmeden olmaz siz güzel arkadaşlarımın yerinede gezeceğim.
Benim çocuklarım pek sevmiyorlardı balkabağını taki bu pastayı yiyene kadar pastanın balkabaklı olduğunu bilmiyorlardı havuçlu zannetmişler ve bende söylemedim pastayı yedikten sonra söyledim şimdi kabağı seviyorlar.
 Şimdi kabağın faydalarından biraz baksetmek istiyorum yine küçük bir araştırma yaptım.
Kabakta c vitamini,şeker,nişasta,albimini,salisilik asit ve uçucu yağlar bulunuyor.
Güçlü bir antioksidan olap c vitamini,kanser ve kalp hastalığına karşı koruya bilir ve vücut  enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olur.
Balkabağı bir miktar süt ile haşlayıp sonra bir miktar şeker ilave edilip sıcak sıcak içildiğinde göğsü yumşatıp öksürüğü söktürür.
Ergenlik sivilcelerinde balkabağı yenirse faydası görülür ve liste böyle uzayıp gidiyor arkadaşlar.
Ben tarifime geçeyim
Malzemeler
1 kilo balkabağı
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı su
1 poşet krem şanti
1 bardak süt ile hazırlayın
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
2 çorba kaşığı labne peyniri
1 adet sade pasta keki
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı
Kabakları soyalım küp küp doğrayıp tencereye alalım şekeri ve suyu ilave edip kısık ataşta kabaklarımız yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
Pişen kabaklarımızı kevgirle alıp başka bir kaba koyalım ve mikserle karıştıralım labne beynirini ve tarçını ekleyip karıştıralım. Krem şantiyi süt ile hazırlayıp birazını( üzeri için ayıralım ) ılınan kabağa krem şantiyi ekleyip mikserle çırpalım.
Kabağın suyu ile kekimizin iki parçasını ıslatalım.
Islatılan kabağın üzerine  kremanın yarısını koyup yayalım üzerine cevizleri serpelim diğer keki kremanın üzerine koyup kalan kreme ile pastayı kaplayalım ve ayrılan krem şanti ile pastayı süsleyelim. Dolapta 2_3 saat dinlendirip servis edelim.

9 Mart 2010 Salı

Portakallı Kek















Malzemeler
3 yumurta
200 gr margarin
3 kahve fincanı şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
1 kahve fincanı portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
Yapılışı
Oda sıcaklığındaki margarini karıştırma kabına alalım ve mikserle kreme haline gelene kadar çırpalım.
Yumurtaları akından ayıralım.Yumurta sarısı ve şekeri ekleyip karıştıralım portakal suyu ve portakal kabuğu rendesini margarine ekleyip 2 dakika karıştıralım.
Yumurtanın akını ayrı bir kaba alıp kar haline gelene kadar çırpalım daha sonra margarinli karışıma yavaş yavaş ekleyip karıştıralım.(Bundan sonrasını spatula veya tahta kaşıkla karıştırmak gerekiyor mikserle karıştırılırsa yumurta akı sulanır)
Un,nişasta ve kabartma tozunu ilave edip iyice karıştıralım.yağlanmış ve unlanmış kalıba hamurumuzu boşaltalım.Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında kekimizi pişirelim.

8 Mart 2010 Pazartesi

Patatesli Pide



Merhaba sevgili arkadaşlar.
Hafta sonu kahvaltı için pide yapmaya karar verdim.Çocukların tercihi sucuklu bizim ise patatesli olunca artık iki çeşit yaptım.
Bu hamur ile istediğiniz çeşitli iç harç kullanarak değişik pideler yapabilirsiniz.
Malzemeler
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 küçük paket yaşmaya
5 su bardağı un
Aldığı kadar ılık su
İç harç
5 ortaboy patates
1 adet kuru soğan
2 adet domates
yarım demet maydanoz
Peynir,tuz,karabiber,kırmızı biber
Üzeri için
Yumurta sarısı
Tereyağ
Yapılışı
Karıştırma kabına unu ve mayayı alalım ılıtılmış sütü ekleyip mayayı eritelim sıvıyağ ve tuzunu ilave edip karıştıralım yavaş yavaş su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.Hamurun üzerini örtüp sıcak ortamda yarım saat mayalandıralım.
İç malzemesi için patasesi haşlayıp rendeleyelim.Soğanı  ve maydanozu ince doğrayıp patatese ekleyelim.
Küp doğranmış domates,peynir biraz sıvıyağ ve baharatları ekleyip karıştıralım.
Mayalanan hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapalım hamuru dikdörtgen açalım patatesli içten koyup hamurun kenarları harcın üzerine doğru kapatalım yağlanmış tepsiye pidelerimizi alalım üzerine yumurta sarısı sürelim.Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında pidelerimizi pişirelim. Fırından çıkınca pideleri tereyağı ile yağlayalım.

















.

4 Mart 2010 Perşembe

Kuru Börülce Salatası

Börülcenin yemeğini ve salatasını çok seviyorum.Oldukca faydalı bir baklagil ve malesef çok fazla bilinmiyor.
Kısaca faydalarında bahsetmek istiyorum.
Demir mineral yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa iyi geliyor.
Böbrek taşının düşmesinde yardımcı oluyor.
Fiziksel ve zihinsel yorgunluğu gideriyor.
Kabızlığa, hemoreite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlığına iyi geliyor
Kandaki yüksek kolesterolü düşürüyor ve daha bir çok faydaları var arkadaşlar.
Şimdi tarifimize geçelim.
Malzemeler
1 su bardağı börülce
2 domates
1 adet kuru soğan
1 tane kırmızı biber
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Küçük bir kase ayılanmış yeşil zeytin
Zeytinyağı,nar ekşisi ve tuz
Yapılışı
Börülceyi akşamdan ıslatıyoruz.Ertesi gün suyunu süzüp üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip tuzunu ekliyoruz ve haşlıyoruz haşlanırken üzerine çıkan kabukları alalım.Haşlanan börülceyi ocaktan alıp suyunu süzüyoruz ve sudan geçiriyoruz.Börülceler ılınınca zeytinyağı,nar ekşisini ilave ediyoruz.Soğanı piyaz doğruyoruz domatesleri küp şeklinde doğruyoruz ince kıyılmış maydanoz ve kırmızı biberi börülceye ekliyoruz zeytinleride ilave edip karıştırıp servis ediyoruz.